Mijn verhaal

De geschiedenis van 11-voedingscoach - Diëtiste Eliane

In 2019 startte ik mijn verhaal als 11-voedingscoach. Via een traject van Starterslabo zette ik stappen in het ondernemerschap en werd 11-voedingscoach geboren.

Ondersteund door mijn wetenschappelijke basis en opleidingen tot dan gevolgd, startte ik met het begeleiden van gezonde mensen die iets aan hun gewicht wilde doen.

Praktijk Motus gaf mij de kans en de consultatie-ruimte om dit waar te maken. Gebeten door het leervirus zette ik de opleiding voedings-&dieetkunde verder en paste mijn kennis meteen toe. Vanaf jul 2020 was ik dan ook zeer fier dat ik me vanaf dan erkend diëtiste kon noemen. Dit zorgde ervoor dat ik ook mensen met nood aan medisch advies mocht helpen. Diëtist is namelijk een wettelijk erkend beroep. Ik ben deskundig opgeleid om dieet- en voedingsconsultaties (educatie en begeleiding) op een professionele manier uit te voeren en op een kwalitatieve, wetenschappelijke en professionele manier in dialoog te gaan met artsen en andere gezondheidswerkers om de gezondheid van patiënten te helpen optimaliseren. Op dat vlak biedt ik als diëtist een meerwaarde in vergelijking met voedings- en gezondheidscoaches en gewichtsconsulenten zonder een erkend diploma van diëtist.

Ik ben dan ook lid van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD). Zij ondersteunt ons erkende diëtisten om de kwaliteitseisen die aan ons beroep worden gesteld actueel te houden conform de evoluties in de zorg.


In september 2020 leerde ik het bedrijf Equilibre3 kennen. De wetenschapper in mij werd overtuigd door het wetenschappelijk ondersteund concept en zo werd ik EQ3 mentor. Nu pas ik dit toe bij mensen met overgewicht of obesitas waarbij een klassiek vermageringsdieet niet het gewenste resultaat oplevert. Of als er tijdelijk nood is aan een hulpmiddel om over te gaan naar een gezond en duurzaam gewicht. Op dit moment kan er ook beroep worden gedaan op de vervangmaaltijden van Equilibre3.


Begin 2021 deed ik in de eerste helft van het jaar ervaring op als diëtiste in het woonzorgcentrum ZOG te Genk. Ik was er via Sodexo verantwoordelijke kwaliteit en voeding. Ik was de spilfiguur tussen de keuken en het multidisciplinaire team van het ZOG in campus Toermalien en campus Mandana. In de tweede helft van 2021 was ik actief in het woonzorgcentrum De Bleuk te Herk-de-Stad. Ik bood ondersteuning aan het multidisciplinair team omtrent voedingsadvies, opvolging medische voeding voor de bewoners alsook ondersteuning voor de keuken omtrent HACCP en opstellen van het menu. Mijn aandacht ging vooral naar gezonde maaltijden die bij de mensen horen, zodat zij op hun 'oude' dag mogen genieten van een mooi leven met lekker eten. 

Door mijn ervaring in het woonzorgcentrum met ouderen, ben ik ook met preventie begaan. Meer bepaald preventie ondervoeding in woonzorgcentra en lokale dienstencentra. Zo volgde ik eind 2021 de opleiding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven tot procesbegeleider preventie ondervoeding. Dit is een project van de Vlaamse overheid gecoördineerd door Gezond Leven. 

Door mijn liefde voor kinderen en om hen beter bij te staan, volgde ik in juni 2021 de opleiding van Hip & Healthy België. Om kinderen te begeleiden is het belangrijk om dit op een leuke manier te doen. Een leuke manier kinderen en jongeren leren gezonde keuzes te maken, zonder strenge regels, crash diëten of andere vreemde dingen.

Via o.a. Eetexpert blijf ik mij bijscholen om kinderen en jongeren te begeleiden naar een gezonde levensstijl. 

Van 2022 tot 2023 werkte ik mee aan het project Voedselconsumptiepeiling van Sciensano. 'Hoe eet de belg?''

In 2023 startte ik mijn eigen privé-praktijk te Meldert-Lummen, waardoor meer momenten beschikbaar werden in mijn agenda.

Ik combineer mijn zelfstandige praktijk met een job als werknemer. Hierdoor heb ik als zelfstandig diëtiste een variabel uurrooster.

In mijn vrije tijd maak ik graag een wandeling in de natuur of ga zwemmen. Kokkerelen in de keuken vind ik ook geweldig. Zeker als hier voldoende tijd voor is. Op zondag verkies ik om tijd met het gezin door te brengen.

Geboeid door de wetenschappelijke wereld m.b.t. mens en voeding, blijf ik me bijscholen en verdiepen in de literatuur. Dit verhaal zal dus blijven groeien en groeien....